close

Space makes it at the movies

Pinewood-6-1024×683 crop
Space handed over the Pinewood Studios new canteen scheme 2 days ahead of schedule.

Space Group has recently completed a project to design, supply and fit-out a new studio canteen at Pinewood Studios in Buckinghamshire.

The internationally-renowned birthplace to hundreds of films wanted to add a film production element to this otherwise industrial scheme and so tasked Space with creating and realising the new design.

The interior had to make a statement and a varied food offering, with theatre cooking catered for.

Story continues below
Advertisement

Space pulled together its design, equipment, furniture, interiors and manufacturing teams within the group to complete this project. The kitchen design house started with a blank canvas and worked with the client to realise the vision and completely transform the space.

A whole countering scheme was designed and installed by Space’s manufacturing arm, Holmes Catering Equipment Solutions. This comprised a chilled grab and go section, a chilled deli sandwich counter with inset chopping boards and Merrychef E3 ovens on the back bar, a 3m island salad bar with 6 G/N chilled well.

It additionally included a hot food counter with Rieber self-extracting theatre cooking station (V-ACS), a Rieber induction hob, Cuppone triple-deck pizza oven (supplied via Linda Lewis), 6 G/N heated ceran and back bar, as well as a soup and coffee counter with two Hatco inset soup wells. Polar Refrigeration was also supplied throughout.

The interior scheme was designed and installed by Space’s interiors team, including finishing of walls, floors, ceiling and bespoke lighting. The firm further provided a complete furniture scheme for 112 covers.

Pinewood wanted a statement area, something bold with a production-style theme. The kitchen design house’s interior designers incorporated premium finishes, eye-catching design elements and feature lighting.

The servery counters were tiled in a herringbone pattern with a monochrome colour palette, bespoke pendant lighting was manufactured using film reels and quirky design pieces were added such as the neon signage, which were a modern reference to marquee lighting, illuminating what’s “now showing” on each counter.

The film production theme was further embellished with stills of a black and white film leader countdown being used to produce floor to ceiling graphics, while the industrial style was enhanced with the mix of metal and wooden furniture.

With Pinewood’s former canteen stripped back to brick and concrete, the staff were using a temporary canteen solution within a marquee, and Space was given a 6-week window to get them back in the warm. The project began on 15 October 2018 and was handed over two days earlier than scheduled, on 26 November 2018.

This was despite challenges including overcome the discovery of a roof leak, the complexity of the new ceiling designs and working with Pinewood to accommodate the HVAC system on site.

Pinewood Studios group project manager Chris Foxen commented: “Space Group was nothing short of exceptional on this project. From the concept design through to the completion of the finished facility, the whole process was streamlined, and the project team demonstrated why they are industry leaders. We’d be delighted to work with Space Group again.”

Tags : canteendealerDesigndistributorProjectSpace Catering
Clare Nicholls

The author Clare Nicholls

Leave a Response