Menu System powers first Le Gavroche re-fit in two decades

Renowned Mayfair restaurant Le Gavroche will re-open its doors on 17 February following a major kitchen refurbishment custom-designed by Eximius Projects.

The install is the first that Le Gavroche has carried out for 19 years, with Eximius working closely with Michel Roux Jr and his kitchen team to deliver the kit and specifications they wanted.

A specially-tailored Menu System induction cooking suite designed by Exclusive Ranges has been installed, replacing the conventional gas range with an almost totally electric induction system. This new range offers the latest features including energy saving and heat reduction.

Story continues below
Advertisement

Le Gavroche previously cooked on an old Rorgue suite and some of the elements of that kit, including the solid top plate, will be preserved and made into bespoke pieces of furniture for the restaurant.

A bespoke Rorgue salamander, which was manufactured in Paris for Le Gavroche during the last re-fit, has been refurbished and retained.

Michel Roux Jr said the venue was delighted with the new kitchen: “We have been able to take what was the most classic of kitchens and update it with some of the most innovative products on the market, to create a sustainable kitchen that is built for the future, and our request to keep some of the features that we loved in the original kitchen has been met.”

New Rational combination ovens have been installed at the restaurant, along with Elro pressure cooking equipment to enable stocks and sauces to be produced even faster and with an increased yield.

James Lee, managing director at Eximius Projects, said: “We were absolutely delighted to be given the opportunity to re-fit the kitchen again, 19 years on from the last re-fit that we undertook. It has been a wonderful project to work on and we are proud of the end-result.”

As well as specifying and supplying the equipment, Slough-based Eximius developed a new kitchen lay-out to utilise the space in a more efficient way.

Walls and unwanted alcoves have been removed to create a more open area and improve overall flow, while the drainage system, ventilation and electrics have been overhauled and new non-slip flooring put down.

Authors

HAVE YOUR SAY...

*

Related posts

Top