Fulcrum completes Benugo project

Fulcrum selected Meiko double-basket and undercounter GiO reverse osmosis dishwash solutions for The Savill Garden Kitchen.Fulcrum selected Meiko double-basket and undercounter GiO reverse osmosis dishwash solutions for The Savill Garden Kitchen.

Marlborough-based Fulcrum Commercial Kitchens has now completed its £160,000+ outfit of one of the latest Benugo sites at The Savill Garden, Windsor Great Park, six miles from Windsor Castle.

The Savill Garden Kitchen is part of a unique visitor centre, featuring a timber shell roof (larch and oak) over a column-free space of 120m by 30m. The multi-award winning building contains a shop, greenhouse and nursery, restaurant, lecture rooms and outside is a large terrace with seating.

The site was originally completed in 2006 to cope with 200,000 visitors annually but numbers have since trebled to over 700,000 a year.

Story continues below
Advertisement

The speciality of the kitchen is wood fired pizza, from two large copper clad ovens.

Blue Seal provided the cooking suite and Rational the combi ovens, with Foster/Gamko supplying a total of 17 refrigerated cabinets and counters. Osborne and Weald pass-through display refrigeration was installed along with a Coldplan cold room.

Fulcrum selected Meiko double-basket and undercounter GiO reverse osmosis dishwash solutions, specifying a DV200.2GiO AirConcept and an FV40.2G-GiO.

The distributor’s director David Burnett explained: “We were replacing a small conveyor dishwasher and peak time demand required a more robust, premium-range unit. The double-basket pass-through was selected to give savings on power and water usage without compromising on the throughput required for this busy restaurant.

“The area also needed a dedicated glasswash section to bring all warewashing within the same area.

“As there were already reasonable air-changes in that area of the relatively open kitchen, I decided to add the Meiko AirConcept heat recovery option so we could get rid of the dedicated overhead hood ventilation completely. This created a much less oppressive environment with the new white ceiling tile grid going wall-to-wall.

“Finally, ‘GiO’ reverse-osmosis in both units simplified operation for staff and minimised the potential for any scale-related issues.”

Authors

One Comment;

  1. David Jones said:

    Morning Dave and all at Fulcrum, looks like a good project “Well Done” to all involved

    Dave and the CEP Team

HAVE YOUR SAY...

*

Related posts

Top